Навигација

Лука Милићевић - добитник награде 15. Српског математичког конгреса

ОпштеНАГРАДЕ И ПРИЗНАЊА-фотографије

Лука Милићевић, научни сарадник на Математичком институту САНУ и професор у Математичкој гимназији који држи менторску наставу, добитник је награде 15. Српског математичког конгреса.

Српски математички Конгрес је национални скуп са међународним учешћем у Београду у организацији Математичког факултета (МАТФ), Универзитет у Београду и Друштва математичара Србије (ДМС). Конгрес представља главни научни скуп у Републици Србији, међународног је карактера и отворен је за све области математике, као и области рачунарских наука.

Честитамо!

Лука Милићевић је рођен у Београду 1. октобра 1991. године. Похађао је Математичку гимназију у Београду, коју је 2010. године завршио као ученик генерације. Завршио је основне и мастер студије на Универзитету у Кембриџу, Уједињено Краљевство, на смеру математика, с оценом прва класа. На истом универзитету је 2018. године завршио и докторске студије из теоријске математике и математичке статистике под менторством Имреа Лидера.

У свом математичком раду, Лука Милићевић се бави првенствено адитивном комбинаториком. Међу значајним резултатима издвајају се квантитативна инверзна теорема за норме уједначености у коначним векторским просторима високе карактеристике, коју је доказао у заједничком раду са Тимотијем Гауерсом, полиномне оцене у проблему односа деобног и аналитичког ранга, чиме је решио хипотезу Каждана и Циглер, као и резултати који се тичу норми уједначености у случају ниске карактеристике.

На Математичком институту САНУ запослен је од 1. октобра 2017, а од 18. новембра 2019. је у звању научног сарадника. Од 1. јануара 2024. руководи пројектом Approximate Algebraic Structures of Higher Order: Theory, Quantitative Aspects and Applications (акроним A- PLUS), који финансира Фонд за науку у оквиру програма ПРОМИС 2023. На Математичком институту САНУ руководи Студентским семинаром, учествује у студентским праксама као ментор и обавља улогу секретара Сектора за математику.

Поред истраживачког посла, од октобра 2017. године ангажован је и у Математичкој гимназији у Београду, где држи менторску наставу.
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8006/luka.jpg