Дебатни клуб ПДФ Штампа

 

 

 


Дебатни клуб Математичке гимназије можете контактирати на:

Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

Или пратити дешавања на нашој Facebook страници:

https://www.facebook.com/groups/594738130587347/

 


О нама

 

Дебатни клуб Математичке гимназије дебатује у World Schools формату од маја 2010. године, када је и преузео организацију селекција Дебатног тима Србије у World Schools (WS) формату. До тада се у овом клубу искључиво дебатовало у Карл Попер (Karl Popper) формату, што је промењено због недостатка турнира у истом.

Као званичан језик дебатног клуба Математичке гимназије се сматра српски, иако се већина радионица и дебата реализује на енглеском, због непостојања домаћих турнира у WS формату, а и чињенице да су интернационална такмичења једина могућност за такмичење у WS формату.

Од септембра 2013. године координатори дебатног клуба Математичке гимназије су Богдан Божовић, ученик 4а, и Милош Станојевић, ученик 4д, као и Небојша Колунџић, један од наших најуспешнијих дебатера на универзитетском нивоу, који ће дебатни клуб Математичке гимназије наследити од Михајла Рајачића и Богдана Марковића, бивших ученика и вођа дебатног клуба.

Од 2011. године, дебатни клуб Математичке гимназије је остварио сарадњу са универзитетском дебатном организацијом "Отворена Комуникација" и тиме добио искусне судије и тренере,који су јако помогли развоју дебатног клуба, на чему смо им неизмерно захвални.

 


 

Презентациона дебата и прва радионица


Презентациона дебата ДКМГ ће се одржати у петак, 18. октобра 2013. са почетком у 14 часова у свечаној сали Математичке гимназије. Тема дебате гласи: Овај дом сматра да би требало увести могућност ученичке процене рада професора.

 Прва радионица ДКМГ одржаће се 25. октобра 2013. са почетком у 14 часова.


 Радионица Дебатног клуба

 

Следећа радионица ДКМГ ће се одржати у понедељак, 29. октобра 2012. са почетком у 14 часова, у учионици 300. Радионицу ће држати Небојша Колунџић.

 


 Презентациона дебата и прва радионица

 

Презентациона дебата Дебатног клуба Математичке гимназије одржаће се у среду, 17. октобра 2012 са почетком у 14 часова. Тема дебате гласи: Овај дом верује да историја не треба да буде школски предмет.

 

Прва радионица Дебатног клуба наше школе одржаће се у понедељак, 22. октобра 2012 такође са почетком у 14 часова

 


 Учешће ДКМГ на IDEA Youth Forum 2012

На националној селекцији одржаној 9.6.2012. године, одабрана су два тима која ће представљати нашу земљу на Светском првенству у дебати у Карл Попер формату, које ће бити одржано од 2. до 15. јула у Леону, у Мексику. Тимове ће чинити:

Србија А:

Јован Дамјановић, ДКМГ

Богдан Марковић, ДКМГ

Вукан Марковић, Прва београдска гимназија

Тренер: Небојша Колунџић, Отворена комуникација


Србија Б:

Вања Шарковић, ДКМГ

Соња Баџа, Прва београдска гимназија

Урош Ракић, Трећа београдска гимназија

Тренер: Милан Крстановић, Отворена комуникација

 

Честитамо нашим дебатерима и желимо им много успеха на Светском првенству!


 Ново руководство ДКМГ

На редовном састанку ДКМГ оджаном 8.6.2012. једногласном одлуком је одређено да ће у школској 2012/2013. години Дебатни клуб Математичке гимназије водити Богдан Марковић и Михаило Рајачић, ученици одељења 4б. Тренер надлежан за средњошколску дебату остаје Небојша Колунџић из Отворене комуникације.


Презентациона дебата

Београд, октобар 2011

 

У име дебатног клуба Математичке гимназије и организације Отворена Комуникација, позивамо Вас да присуствујете презентационој дебати на тему:

Овај дом би увео оцењивање предавача од стране ученика

Заједно са Отвореном Комуникацијом, дебатни клуб Математичке гимназије покреће пројекат спајања и оснивања дебатних клубова у свим заинтересованим школама на територији Београда. Заинтересовани ће више информација добити на самој дебати.

Дебата ће се одржати у среду, 12. октобра 2011. године у свечаној сали Математичке гимназије (Краљице Наталије 37, други спрат), са почетком у 14:00. Сви заинтересовани су добродошли.

Дебатни клуб МГ је отворен за све заинтересоване ученике Математичке гимназије, који ће након дебате имати могућност да се упознају са начином рада и досадашњим члановима, као и да се пријаве за предстојеће састанке.

 


 Презентациона дебата

Београд, мај 2011

 

У име дебатног клуба Математичке гимназије и организације Отворена Комуникација, позивамо Вас да присуствујете презентационој дебати на тему:

Овај дом верује да славне личности треба да сносе веће последице за кривичне прекршаје од обичних грађана

Зајдено са Отвореном Комуникацијом, дебатни клуб Математичке гимназије покреће пројекат спајања и оснивања дебатних клубова у свим заинтересованим школама на територији Београда. Заинтересовани ће више информација добити на самој дебати.

Дебата ће се одржати у четвртак, 27. маја 2011. године у свечаној сали Математичке гимназије (Краљице Наталије 37, други спрат), са почетком у 19:30. Сви заинтересовани су добродошли.

Очекујемо велику медијску пажњу и госта изненађења, тако да би било јако лепо видети вас у што је могуће већем броју.


 Deni Krejn

Београд, мај 2011

 

 

Дебатни клуб Математичке гимназије је имао част да учествује на универзитетском турниру из дебате, Дени Крејн, организованог од стране Отворене комуникације, дебатног клуба Факултета политичких наука и дебатног клуба Факултета организационих наука.

На овом турниру, дебатни клуб Математичке гимназије су представљала два тима, са члановима:

Бојлер на дну мора:

  • Ђорђе Ракић
  • Стефан Баџа
Мице:
  • Милена Милошевић
  • Миломир Драговић
Говорничке поене и званичне резултате можете пронаћи на сајту турнира, а тимови су се пласирали као 13. и 20., од укупно 24 универзитетска тима, што представља изванредан успех наших дебатера, са обзиром на конкуренцију и чињеницу да је ово први турнир за наше дебатере у формату Британске парламентарне дебате.
Још једном, честитамо нашим дебатерима на оствареном успеху.

 

World Schools Debating Championship

Dundee, август 2011

 

Честитамо члановима Дебатног клуба Математичке гимназије који ће представљати нашу земљу и школу на Светском првенству из дебате у Дандију, августа 2011. То су наши чланови:

  • Баџа Стефан
  • Јован Дамјановић
  • Вања Шарковић
  • Божидар Радивојевић
Честитамо и члану дебатног клуба Гимназије "Светозар Марковић":
  • Стефан Стојановић
који ће такође бити члан Тима Србије.
Још једном, дебатерима желимо много среће како на самом такмичењу тако и у припреми за њега.

Heart of Europe

Оломоуц, август 2010

Дебатни клуб Математичке гимназије је у периоду од 15. до 20. августа 2010. године учествовао на Међународном дебатном турниру у Чешкој. Дебатни турнир Heart of Europe, одржан у Оломоуцу, привукао је дебатне клубове са свих страна света. Дебатни тим наше школе су чинили: Ђорђе Ракић, Стефан Баџа и Огњен Марковић. Наш тим се пласирао као 13, од укупно 24 тима, што представља одличан успех с обзиром да је ово први међународни турнир на коме учествује, као и то да се дебатовало у формату који је био сасвим нов нашем тиму. Такође, овај резултат представља одличну одскочну даску за даља такмичења, како у земљи, тако и у иностранству.

Као судије, Математичку гимназију су представљали: Никола Мркшић, Тамара Ђорђевић и Стефан Стојановић. Све троје су судили у свим елиминационим рундама. Као најмлађи од девет судија био је Никола Мркшић, матурант Математичке гимназије. Преосталих осам судија су били далеко старији (међу њима шест професионалних судија дебата из Велике Британије, као и један докторант политичких наука Кембриџа).

Учествовање дебатног клуба Математичке гимназије на овом турниру је омогућила општина Стари Град, те јој се овом приликом посебно захваљујемо.

Галерија фотографија