Магдалена Ђорђевић добитник награде "AmCham HERO"

Некадашња ученица Математичке гимназије Магдалена Ђорђевић награђена је наградом AmCham HERO Америчке привредне коморе у Србији за херојско деловање и значајан трајни напор на развоју нашег друштва. Магдалена је након завршетка Математичке гимназије и Физичког факултета у Београду, докторирала на Универзитету Колумбија, затим се вратила у Србију и сада ради у Институту за физику. Недавно је добила ERC грант у висини од 1.350.000 евра за истраживања кваркова. Тај рад наставиће у Србији уз даљи развој домаће инфраструктуре и ангажовање домаћих стручњака и сарадника.

Честитамо Магдалени!

 
Професори МГ на конференцији "Нове технологије у образовању"

И ове године у Белекспо центру на Новом Београду од 9. до 11. фебруара одржана је конференција Нове технологије у образовању на којој су учествовали и професори Математичке гимназије. На отварању конференције говорила је и Анђелка Миладиновић. Рад професорке Миладиновић, Викидахије, проглашен је једним од три најбоља рада презентована на прошлогодишњој конференцији, па јој је припала част да још једном говори о Викидахијама . Пружену прилику професорка Миладиновић искористила је да представи и два нова рада својих ученика: пројекат Глагољате ли ћирилицу , који су урадили ученици 7б одељења, и сајт МгПутоказ , који су израдили ученици трећих разреда који похађају часове грађанског васпитања. Душа Вуковић је током конференције одржала више предавања на штанду Oracle Академије која су била посвећена настави програмирања за ученике основних и средњих школа. Алати Alice и Greenfoot су креирани тако да потпуни почетници могу да се упознају са програмирањем у забавном окружењу креирања анимација и игрица. Ови алати су предложени за наставу рачунарства и информатике према иновираном програму који се примењује од ове школске године у свим гимназијима у Србији. Предавања на конференцији су била део подршке наставницима који раде по новим наставним програмима. На овогодишњој конференцији окупило се око 6500 наставника основних и средњих школа, као и факултетских професора што конференцију Нове технологије у образовању чини највећим просветним скупом на нашим просторима.

Галерија

 
Одржано такмичење "2х2"

У недељу, 12. фебруара одржано је такмичење "2х2". 

Званични сајт

Прилог дневног листа "Блиц"

 
МГПутоказ

Ученици трећег разреда који похађају часове грађанског васпитања направили су нови сајт са намером да помогну свим садашњим и будућим ђацима у одабиру летњих школа, кампова, стипендија као и у одабиру студија. Сајт је настао у оквиру конкурса Делегације Европске уније у Републици Србији под називом Ако имаш шта да кажеш – реци! На сајту можете пронаћи корисне линкове, видео-снимке, интервјуе, анкету која одсликава тренутно размишљање наших гимназијалаца. Идеја је да се повежу садашњи и бивши ученици наше школе и да, делећи своја искуства, савете, питања, недоумице, пронађу праве одговоре на правом месту. Позивамо све оне који то могу и желе да обогате садржај нашег сајта. Због пропозиција конкурса, који је у току, сајт се неће ажурирати до краја марта, али сви заинтересовани могу слати своје текстуалне или видео-прилоге МгПутоказу, а МГПутоказ чине: Бојана Ивић (3д), Милан Цупаћ (3д), Анастасија Илић (3д), Исидора Раденковић (3д), Дамјан Денић (3д), Миа Мијовић (3д), Андреј Јаковљевић (3д), Јелена Ристић (3д), Катарина Станковић (3б) и Никола Стевановић (3ц).

Сајт МгПутоказ

 
Михајло Спорић - добитник Светосавске награде

Михајло Спорић, који је  прошле године завршио Математичку гимназију, добитник је Светосавске награде за 2016. годину. Награду је уручио господин Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја.

Честитамо Михајлу!

Образоложење

 

Математичка гимназија