МДЦС (Microsoft Development Center Serbia) је 11. пут организовао престижни међународни турнир Bubble Cup. Најбољих 25 тимова Европе и преко 70 такмичара (из Велике Британије, Белорусије, Бугарске, Хрватске, Пољске, Украјине, Србије) узраста од 13 до 27 година су решавали атрактивне проблеме такмичарског програмирања. Финално такмичење се одржало 22. септембра 2018. у Београду, док је МДЦС претходног дана организовао низ интересантних предавања и припремни турнир. Пре финала, 442 тaкмичара и њихови тимови су решавали 23 задатка у квалификационим рундама које су се одржавале два месеца. По пропозицијама такмичења, додељено је 5 награда у Премијер лиги и Rising Star лиги. Премијер Лигу су углавном чинили универзитетски тимови и много бивших ученика Математичке гимназије. Свега две награде су освојили тимови из Србије (Нови Сад и Београд), док су студенти из Пољске освојили Премијер лигу. У тако јакој конкуренцији, Математичка гимназија је доминирала и по бројности тимова који су прошли двомесечне квалификације у априлу и мају 2018. Но, једини награђени МГ тим је тим Инспекција. Ђаци Математичке гимназије су освојили друго место у Rising Star лиги захваљујући мудрој стратегији да имплементирана решења шаљу на евалуацију тек после пажљиве провере и тако избегну пенализовање поена. Награђени ученици тима Инспекција: Марко Грујчић, Урош Малеш, Игор Павловић - ученици истог одељења (III d), Математичка гимназија С обзиром да тим Инспекција је и најмлађи награђени тим, и да као средњошколци могу да учествују још два пута, можемо с правом да очекујемо да ће Марко, Урош и Игор наставити да нижу успехе у такмичарском програмирању.

У понедељак, 17. септембра у свечаној сали Математичке гимназије окупили су се како бивши, тако и садашњи ученици и професори Математичке гимназије у част изузетних људи који су у њој радили и који су оставили неизбрисив траг у нашим животима. На жалост, они нису више са нама, али у знак сећања на њих у свечаној сали постављене су плочице са њиховим именима као порука да нису заборављени. Скупу су присуствовали и чланови породица људи у чију част је посвећено окупљање. Присутнима се обратила Мирјана Катић, управитељ Фондације "Алмаги" која се захвалила свима и нагласила да би оваква окупљања требало да постану традиција. Професор Владимир Мићић је кратким обраћањем све присутне подсетио на време када се Математичка гимназија оснивала, а директор Математичке гимназије Срђан Огњановић је у свом обраћању описао врлине тих људи које су их красиле и по којима су остали упамћени. Спонтано су се ређале занимљиве анегдоте некадашњих ученика дајући један емотиван тон читавом догађају.

Галерија

 

У среду, 19. септембра 2018. године у Математичкој гимназији окупили су се пријатељи Драгимира Димитријевића, бившег ученика МГ који нас је прерано напустио у јануару ове године. Његова генерација из Гимназије ('81) организовала је акцију прикупљања финансијских средстава која су донирана фондацији АЛМАГИ. Прикупљена средства су, између осталог, искоришћена за набавку и постављање клупе у дворишту Школе са плочицом. Овим окупљањем његова генерација је пробудила сећање на нашег Драгомира Димитријевића.

Галерија

У понедељак, 17. септембра у препуној свечаној сали Математичке гимназије одржана је промоција књиге Милана О. Распоповића „Математичка гимназија од сна до јаве“. На промоцији говорили су, након уводне речи директора Математичке гимназије Срђана Огњановића, Милоје Ракочевић, Чедо Недељковић, Милољуб Албијанић и Милан О. Распоповић (аутор). Милан О. Распоповић је учесник и сведок оснивања Математичке гимназије. Био је њен директор тридесет и једну годину, како рече Милољуб Албијанић. Књига је производ његовог вишедеценијског рада у тој школи и искуства која је стекао за све то време. Милоје Ракочевић, рецензент књиге, је рекао да „Математичка гимназија од сна до јаве“ има композицију књижевног дела. Говорници су се осврнули на прошлост Математичке гимнаије, подсећајући присутне на бројне тешкоће са којима су се оснивачи Математичке гимназије сусретали, али исто тако, преко Шуварове реформа школства до нерешеног питања статуса Математичке гимназије. Сам аутор је посебну пажњу скренуо на недовољну медијску посвећеност успесима ученика Математичке гимназије. Сви присутни су добили по један примерак књиге.

Галерија (аутор фотографија Тијана Албијанић, бивши ученик МГ)

У среду, 19. септембра 2018. године ученици и колектив Математичке гимназије прославили су Дан школе у Свечаној сали. Присутне је поздравио директор Срђан Огњановић. И ове године су уручене захвалнице онима који помажу рад МГ и подижу њен углед. Захвалнице су уручене Зорану Станојевићу, новинару РТС-а за дугогодишњу и несебичну подршку у афирмацији Maтематичке гимназије, Лани Вукмировић, ученици трећег разреда за израду логоа Купа МГ и Маши Тиосављевић, ученици четвртог разреда за изузетан и пожртвован однос према Математичкој гимназији. Директор је нашим колегама Милану Чабаркапи и Зорану Николићу уручио поклоне поводом одласка у пензију. Након тога су им ученици отпевали омиљене песме.  На крају, гости су поздравили ученике који су освојили медаље на међународним олимпијадама у школској 2017/2018. години. Свечану академију су припремили и извели наши ученици уз помоћ професорке Јелена Нововић.

Галерија

Видео прилог

Прилог РТС-а

На трећој Међународној олимпијади метропола одржаној у Москви од 2. до 8. септембра, екипа града Београда освојила је другу екипну награду на главном такмичењу у конкуренцији 33 екипе из 27 земаља са 4 континента. Испред екипе Београда су биле само екипе из Русије и Кине. На Блиц-такмичењу одржаном првог дана, екипа је проглашена за једног од 5 победника. Осим екипних награда, дељене су и појединачне награде по предметима и то:

Математика:

 • Jелена Иванчић, златна медаља
 • Јован Торомановић, златна медаља

Физика:

 • Александар Станојчић, сребрна медаља
 • Добрица Јовановић, сребрна медаља

Информатика:

 • Младен Пузић, сребрна медаља
 • Марко Шишовић, бронзана медаља

Хемија:

 • Михаило Милошевић, сребрна медаља  
 • Филип Колџић, сребрна медаља

Екипу града Београда чинило је ових осам ученика Математичке гимназије.

Вође екипе су били Ивана Вуковић, Иван Станић и Соња Чукић.

Галерија

Где се налазимо

11000 Београд, Краљице Наталије 37

 

 

Контакт подаци

 • Директор: (+381-11) 2681-721
 • Помоћник дир: (+381-11) 3611-126
 • Секретаријат: (+381-11) 3628-375
 • Рачуноводство: (+381-11) 3628-365
 • Зборница: (+381-11) 2646-858
 • Факс: (+381-11) 3612-595
 • Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Основни подаци

 • Матични број: 07003030
 • ПИБ: 100059449
 • Жиро рачун 1: 840-1643660-46
 • Жиро рачун 2: 840-1643666-28
 • Жиро рачун (за обезбеђење, екскурзије, осигурање):840-1413760-76
 • Лого МГ (за преузимање)