Матурски испит 2016.

 

 

 

ТЕРМИНИ ПОЛАГАЊА

 

Биологија

Физика


ПРИЈАВА МАТУРСКОГ ИСПИТА

 

Пријава матурског испита је обавезна и одржаће се у петак 27.05.2016. у кабинету 309 по следећем распореду:

4А – 14:00

4Б – 15:00

4Ц – 16:00

4Д – 17:00

4Е – 18:00

За пријаву испита је потребно следеће:

  1. попуњена пријава (добијате је у школи када дођете да пријавите матурски испит)
  2. сведочансвта о успешно завршеним првом, другом, трећем и четвртом разреду
  3. извод из матичне књиге рођених (розе)
  4. матурски рад у 3 одштампана примерка и електронском облику

 

СВЕДОЧАНСТВА И ИЗВОД ИЗ МАТИЧНЕ КЊИГЕ РОЂЕНИХ

Сведочанства и извод из матичне књиге рођених треба да се налазе код разредног старешине најкасније до петка. Попуњена пријава и матурски рад се предају секретару матуре у петак. Обавезно проверити са разредним старешином да ли се сведочанства налазе у школи. Секретар матуре ће од разредних старешина прикупити списак сведочанстава која се налазе у школи. Остали ученици морају да донесу сведочанства која недостају или у супротном неће моћи да полажу матурски испит. Замолила бих вас да проверите са разредним старешином да ли имате розе извод из матичне књиге рођених у школи код разредног старешине, или морате сами да га извадите до петка.

 

МАТУРСКИ РАД

Матурски рад се предаје у 3 примерка одштампана на папиру и електронском облику. Рад можете да предате у електронском облику на CD -у. Уколико нисте у могућности да нарежете CD, донесите на меморији да ископирамо на школски рачунар. Матурски рад треба да буде писан ћирилићним писмом неким од стандардних фонтова величене 10-12 pt. Означити CD, као и сам фајл презименом, именом, одељењем и школском годином (2015/16). Ако има више фајлова, фолдер треба да има ово име, а један од фајлова мора бити txt фајл који садржи списак свих фајлова. Уколико рад садржи апликацију, базу података или нешто слично, мора се предати комплетан изворни код на 3 диска (по један диск уз сваки штампани примерак рада).

ОБАВЕЗНО са ментором прецизирати предмет у оквиру којег је рађена тема и то навести на првој страни матурског рада.

Са ментором је потребно на време обавити и последњу консултацију пре штампања рада.

Уколико има неких нејасноћа или питања у вези матурског испита, можете се обратити секретару матуре: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

 

 

 


 

Сви ученици који успешно заврше четврти разред полажу матурски испит који се састоји од два испита (анализа са алгебром; српски језик и књижевност) и матурског рада.

Сваки ученик мора да изабере тему за матурски рад и мора да има професора ментора. Моле се сви ученици да погледају табелу у прилогу и провере да ли је уписана изабрана тема и додељен ментор. Тема може да буде оквирна.

Прецизан назив теме може да се формира, у договору са ментором, све до пријаве матурског испита у мају. Ученици су у обавези да се јаве ментору ради консултација. Прва консултација би требала да буде што пре, а најкасније крајем фебруара.

Ученик може да напише и преда рад без консултација са професором, тј. и такав рад ће бити прихваћен, али то ће сигурно утицати на квалитет рада и на оцену.

Сваки ученик би требало да има ментора који је професор Математичке гимназије. Ученици могу да имају и ментора који није из школе под одређеним условима. На пример, ученик може да има ментора који је професор на неком факултету.

Стручно веће мора да буде о томе обавештено и сагласно са тим. Ученик може да има као ментора и особу која је дипломирала и у нашој школи ради као сарадник (држи стручна предавања, помаже у извођену блок наставе и сл.). Ученик не може да има ментора који је тренутно студент или ни на који начин није везан за рад Математичке гимназије, али, уколико постоји таква жеља, сарадња је могућа уз надзор додељеног ментора – професора из одговарајућег већа (у овој ситуацији ученик има право да наведе два ментора за свој рад – додељеног професора и изабраног сарадника).

Ученици морају да обаве и последње консултације са менторима око матурског рада до краја наставе, тј. до 24. маја. Неколико дана након последњег дана школе, за матуранте се обавља пријава испита. На пријаву испита ученици доносе матурски рад штампан у три примерка и у електронском облику. Један од штампаних примерака рада се враћа ученику на одбрани. Кандидати за Вукову диплому морају да имају одличан успех (4,67 или 5,00) на матурском испиту да би стекли Вукову диплому.

Матурски рад треба да буде писан ћирилићним писмом неким од стандардних фонтова величене 10-12 pt. Уколико рад садржи апликацију, мора се предати комплетан изворни код.

За сва питања можете да се обратите секретару матуре Души Вуковић ( Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели )

 

 


 

ТЕМЕ ЗА МАТУРСКЕ РАДОВЕ

 

Рачунарство и информатика и Програмирање и програмски језици

Биологија

Физика

Хемија

Математика

Астрономија