Матурски испиит 2018.

 

 

 

 

 

ИЗБОР ТЕМЕ ЗА МАТУРСКИ РАД

 

Сви ученици који успешно заврше четврти разред полажу матурски испит који се састоји од два испита (анализа са алгебром; српски језик и књижевност) и матурског рада. Сваки ученик мора да изабере тему за матурски рад током децембра и мора да има професора ментора.

Избор теме:

  • Ученик може да изабере тему са списка понуђених тема које објављује свако стручно веце.
  • Ученик може сам да предложи тему (обавезно уз консултације са предметним професором - будућим ментором).

Додељивање ментора - може да се деси једна од следеће две ситуације:

  1. Ученик жели да му неко од професора буде ментор – у том случају ученик треба да се обрати директно професору и, уколико се професор слажи, они се договоре око даље сарадње. У овом случају ученик само о овоме обавештава разредног старешину (назив теме, назив предмета и име ментора).
  2. Ученик пријављује тему али није сам нашао ментора – у том случају стручно веће треба да му додели ментора. Ученик тему пријављује предметном професору, који то преноси руководиоцу стручног већа и стручно веће мора да ученику додели ментора.

Тема у почетку може да буде оквирна. Прецизан назив теме може да се формира, у договору са ментором, све до пријаве матурског испита у мају.

Ученици су у обавези да се јаве ментору ради консултација. Прва консултација би требала да буде што пре, а најкасније крајем фебруара. Ученик може да напише и преда рад без консултација са професором, тј. и такав рад ће бити прихваћен, али то ће сигурно утицати на квалитет рада и на оцену. Сваки ученик би требало да има ментора који је професор Математичке гимназије. Ученици могу да имају и ментора који није из школе под одређеним условима. На пример, ученик може да има ментора који је професор на неком факултету.

Стручно веће мора да буде о томе обавештено и сагласно са тим.

Ученик може да има као ментора и особу која је дипломирала и у нашој школи ради као сарадник (држи стручна предавања, помаже у извођену блок наставе и сл.). Ученик не може да има ментора који је тренутно студент или ни на који начин није везан за рад Математичке гимназије, али, уколико постоји таква жеља, сарадња је могућа уз надзор додељеног ментора – професора из одговарајућег већа (у овој ситуацији ученик има право да наведе два ментора за свој рад – додељеног професора и изабраног сарадника).

Ученици морају да обаве и последње консултације са менторима око матурског рада до краја наставе, тј. до 23. маја.

Неколико дана након последњег дана школе, за матуранте се обавља пријава испита.

На пријаву испита ученици доносе матурски рад штампан у три примерка и у електронском облику. Један од штампаних примерака рада се враћа ученику на одбрани. Кандидати за Вукову диплому морају да имају одличан успех (4,67 или 5,00) на матурском испиту да би стекли Вукову диплому.

Матурски рад треба да буде писан ћирилићним писмом неким од стандардних фонтова величене 10-12 pt.

Уколико рад садржи апликацију, мора се предати комплетан изворни код.

За сва питања можете да се обратите секретару матуре Душици Антанасковић ( Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели )

 

ТЕМЕ ЗА МАТУРСКЕ РАДОВЕ

 

Хемија

Биологија

Информатика

Математика

Физика

Астрономија